Kategórie

Naši partneri





Flag Counter

Revolúcia lúk vo Veľkej Británii

Britské vydanie denníka The Guardian, ešte v roku 2021 informovalo, že v celom Spojenom kráľovstve došlo k revolúcii na lúkach a trávnikoch.

Spojené kráľovstvo teraz v porovnaní s tridsiatymi rokmi 20. storočia stratilo 97 % svojich divokých trávnatých plôch s katastrofálnymi environmentálnymi dopadmi. Za posledné roky takmer všetky mestské rady začali nechávať mnohé trávniky „neudržiavané“ pre divokú zver a opeľovačov. A stal sa zázrak: na mieste kedysi strihanej trávy začali rásť divé maky, nevädze, púpava a mnoho iných rôznych bylín a kvetov.

Faktom je, ako uvádza publikácia, že mnohé mestské pôdy obsahujú po celý tento čas „anglických trávnikov“ značnú zásobu semien lúčnych kvetov, napríklad mak vydrží v pôde až 70 rokov.

„Chceli sme len vidieť, čo z toho vzíde a ukázalo sa, že je to oveľa lepšie, ako sme očakávali,“ povedal Will Walpole, manažér parkov v Southwark Borough Council. Veď napríklad „Peckham Rye Park je veľmi starý, na jeho území sa nikdy nič významné nepostavilo. Mnohé z rastlín z pôvodnej flóry vrhajú semená, ktoré pretrvávajú veľmi dlho.“

Na rozdiel od Peckhamu a jeho semennej banky musel Bristol v rámci svojho klimatického programu vysadiť 1,4 hektára kvitnúcich lúk na 90 lokalitách. Nicola Beech zodpovedná za životné prostredie v Bristole, pre publikáciu uviedla, že pre niektorých občanov sú lúky v meste stále symbolom neporiadku a nepokosená tráva vyvoláva strach: niektorí si myslia, že tráva so zrelými semenami zabije ich psov, iní veria, že v tráve sa skrývajú hady. Musíme s nimi vykonávať výchovnú prácu. Nicola Beach tiež povedala, že je potrebné umožniť, aby príroda nebola iba destináciou, kam si môžete ísť oddýchnuť, ale pozývať prírodu do miest, aby si aj tí najchudobnejší obyvatelia miest mohli dovoliť komunikovať s prírodou.

Ďalším zaujímavým príkladom bol Plymouth, ktorý tento rok zasial 52 kg semien a vysadil 500 divých kvetov. V súčasnosti je asi 40 % zelených plôch udržiavaných ako divých. Vedenie mesta dokonca vyrobilo interaktívneho sprievodcu po takýchto rozkvitnutých lúkach. Oxford aj Cambridge opustené upravené trávniky teraz chaoticky rastú na mieste kedysi úhľadne upravených trávnikov.

Boj za opustenie anglických trávnikov začal vo Veľkej Británii v roku 2013 spoločnosťou Plantlife. Hnutie získalo mimoriadny úspech počas blokovania, keď ľudia začali byť pozornejší k okolitému svetu. Obyvatelia mesta sa začali venovať partizánskemu záhradníctvu pomocou špeciálnych semenných bômb. Tento rok od 10. do 18. júla dokonca Plantlife spustil rozsiahlu kampaň „Každý kvet sa počíta“, počas ktorej obyvatelia počítali kvety na svojich pozemkoch, dostávali údaje o množstve nektáru a zisťovali, koľko opeľovačov kŕmia. Za 8 rokov práce Plantlife si teda väčšina populácie uvedomila potrebu opustiť anglické trávniky.

Pod heslom „Späť k prírode“ sa v mestách Spojeného kráľovstva menia kosené trávniky na prírodné lúky.

Brighton a Hove – Mestská rada zatvorila golfové ihrisko Waterhall po prudkom poklese členstva a plánuje obnoviť jeho vzácne kriedové trávnaté plochy. Odolné plemeno pôvodného hovädzieho dobytka sa na tomto mieste začalo pásť v apríli 2022 a cieľom je prilákať množstvo voľne žijúcich živočíchov vrátane zmije, plchov a dokonca aj zajacov. Prirodzené modely pasenia zlepšia existujúce kriedové trávne porasty, zatiaľ čo rada nechá ostatné plochy krovín rozvinúť do lesov. Ekológovia robia základné prieskumy bezstavovcov, vtákov a rastlín, aby mohli sledovať pokrok v nasledujúcich rokoch. Lokalita je vzdialená 30 minút od železničnej stanice Brighton a práce sú čiastočne financované fondom Heritage Lottery Fund.

Plymouth – Mestská rada vytvorila za posledné desaťročie sieť 120 lokalít pre divé kvety, pričom dobrovoľníci vysadili viac ako 5 000 rastlín divých kvetov a 52 kg semien divých kvetov. V roku 2020 zastupiteľstvo obmedzilo kosenie na viac ako 900 lokalitách. V súčasnosti je 40 % trávnych porastov vo vlastníctve obce spravovaných pre voľne žijúce živočíchy. Rada vytvorila interaktívnu mapu mesta, ktorá ukazuje, kde sa nachádzajú lúky s divokými kvetmi.

Leicester – Strechy mestských autobusových prístreškov sú vysadené zmesou poľných kvetov, aby povzbudili opeľovače, ako sú včely a motýle, ako súčasť siete „včelích autobusových zastávok“. Práce na 30 strechách autobusových zastávok by sa mali skončiť koncom tohto leta. Rada mesta Cardiff robí podobný projekt . V okolí mesta Leicester bolo viac ako tri a pol míle ciest a kruhových objazdov vysadených kvetmi, ako sú sedmokrásky, nevädze v rámci iniciatívy rady „včelia cesta“ na ochranu opeľovačov, ktorá sa začala v roku 2017 v spolupráci s Buglife…

https://www.theguardian.com/environment/2021/jul/10/went-to-mow-but-stopped-how-uk-cities-embraced-meadows-revolution-aoe

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2021/mar/13/lawn-growers-throw-in-trowel-meadows-replace-perfect-stripes

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info

Páčilo sa? Zdieľajte:

Ďalšie články z tejto kategórie