Kategórie

Naši partneri





Flag Counter

Biomimetická generácia plávajúcich a udržateľných štadiónov

Namiesto večného budovania nových štadiónov pre každý nový svetový pohár a olympijské hry navrhuje Vincent Callebaut Architectures budovanie kultúrnych a športových centier na mori. Čiastočne loďou, čiastočne štadiónom, budú tieto komunitné centrá poháňané obnoviteľnou energiou, využívajúc slnečné žiarenie a silu prevládajúcich vetrov, ako aj studené morské prúdy Labradoru a teplý Golfský prúd. V tejto nomádskej vízii nových športových a kultúrnych praktík to už nie sú fanúšikovia, ktorí chodia na zastarané štadióny, ale udržateľné a ekologické štadióny, ktoré chodia za fanúšikmi.

Tieto oceániá, skutočné štadióny oceánov, budú postavené len s použitím bio-založených a recyklovaných materiálov, ako je masívne drevo, recyklovaný hliník, zelené riasy a plastový odpad zo 7. kontinentu, sústredený v piatich oceánskych gyroch. Tento plastový odpad sa stane novým stavebným materiálom, ktorý poháňa 3D tlačiarne pripojené k procesorom umelej inteligencie ovládaným človekom. Vývoj viacerých algoritmov a najmä prediktívne učenie, ktoré ponúka AI a 3D tlač, z neho robí kritický nástroj na obmedzenie ľudských rizík na týchto budúcich rozšírených staveniskách.

Architektonicky je organická geometria týchto plávajúcich štadiónov inšpirovaná biomorfizmom, ich optimalizovanými štruktúrami bionikou a ich životným cyklom ekosystému biomimikry. Pripomínajú koralové útesy v procese kalcifikácie, kostry veľrýb filtrujúcich morskú vodu a bioluminiscenčné organizmy a sú útočiskom biodiverzity navrhnutým pre prosperitu oceánskej flóry a fauny.

Počas majstrovstiev sveta v Katare sa snažíme premeniť obmedzenia našej doby na príležitosť vynájsť novú ekológiu športu, založenú na obehovej ekonomike, ktorá sa snaží o regeneráciu, kde sa nič nestráca, nič nevzniká, všetko sa recykluje. Cnostné hospodárstvo, kde sa odpad a znečistenie premieňajú na zdroje a dlh na solidaritu. Postupné vyraďovanie fosílnych palív v prospech výlučne obnoviteľných zdrojov energie bude stimulovať rozvoj technológií oceánskej a prílivovej energie, ako aj vedecký výskum v oblasti morskej biomimikry.

projekt OCEANIUM. Koncept FIFA World Cup 2026

Biomimetická generácia plávajúcich a udržateľných štadiónov

Vincent Callebaut 2022. San Francisco, USA

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info

Páčilo sa? Zdieľajte:

Ďalšie články z tejto kategórie