Kategórie

Naši partneri





Flag Counter

Liečivá sila prírody

Mnoho ľudí cíti vnútornú príťažlivosť k prírode, a to je logické. Váš mozog a organizmus žijú podľa jej zákonitostí – napríklad podľa východu a západu slnka, ako aj striedania ročných období a nepodliehajú dennému pracovnému režimu. Preto niet divu, že keď naše zmysly vnímajú žblnkot potôčika, prenikavú vôňu zeme v lese, či dokonca pohľad na park v meste, ako výsledok dostáva náš organizmus celý rad benefitov.

Leif Haugen, pracujúci ako hliadka požiarov v odľahlom kúte národného lesa Flathead v severozápadnej Montane, hovorí o tom, aké to je žiť sám v divočine, o zážitok, o ktorý mnohí v 21. storočí prichádzajú.

Vo svete, kde asi 55 percent svetovej populácie žije v mestských oblastiach, pričom urbanizácia by mala do roku 2050 dosiahnuť takmer 70 percent, musíme pochopiť dôležitosť prírody v našich životoch a čo sa stane, keď sa od nej oddelíme.

Život v meste je spojený s úzkosťou a poruchami nálady. Obyvatelia miest častejšie trpia poruchami nálady a úzkosti, ako aj schizofréniou, ako tí, ktorí žijú na vidieku. Vedci z Douglas University Mental Health na McGill University v Kanade sa rozhodli zistiť, či za to môžu zmeny v nervových procesoch.

Použili funkčnú magnetickú rezonanciu (fMRI) na testovanie mozgu 32 zdravých dospelých, ktorí boli požiadaní, aby vyriešili zložité matematické problémy v priebehu času, kým počuli negatívne vyhlásenia.

Tí, ktorí žili v mestskom prostredí, mali zvýšenú aktivitu v oblasti amygdaly mozgu, ktorá je zodpovedná za strach a reakciu na hrozbu. Tí, ktorí žili prvých 15 rokov života v meste, mali tiež zvýšenú aktivitu v prednej cingulárnej kôre, ktorá pomáha regulovať amygdalu. Stručne povedané, tí, ktorí vyrastali v mestskom prostredí, mali väčšiu pravdepodobnosť stresu.

V sprievodnom úvodníku Daniel Kennedy z Caltechu a Ralph Adolphs, Ph.D., vysvetlili, že život v meste pravdepodobne ovplyvňuje každého inak a vaša úroveň autonómie môže hrať úlohu v tom, koľko stresu vám spôsobuje. Existujú rozdiely v preferenciách ľudí a schopnosti vyrovnať sa s mestským životom: niektorí sa v New Yorku cítia skvele, iní by to s radosťou vymenili za pustý ostrov.

Psychológovia zistili, že významným faktorom zodpovedným za túto variabilitu je vnímaná miera kontroly nad každodenným životom. Sociálne ohrozenie a nedostatok kontroly a podriadenosti prispievajú k stresu mestského života a pravdepodobne vysvetľujú mnohé rozdiely medzi jednotlivcami.

Príroda prichádza na pomoc

Čo ešte môže ovplyvniť vašu schopnosť cítiť sa skvele v mestskom prostredí? Prístup k prírode. Veľké množstvo štúdií uvádza jeho upokojujúce a liečivé účinky na ľudské telo a myseľ.

Napríklad štúdie publikované v PNAS zistili, že ľudia, ktorí sa vybrali na 90-minútovú prechádzku v prírode, boli menej zamyslení a mali zníženú nervovú aktivitu v oblasti mozgu spojenú s rizikom duševných chorôb, ako je depresia (prefrontálna kôra). ako ľudia, ktorí chodili po meste rovnako dlho.

„Tieto výsledky naznačujú, že blízkosť prírody môže byť životne dôležitá pre duševné zdravie v prostredí rýchlej urbanizácie,“ uviedli vedci.

Iné štúdie ukázali, že aj prezeranie obrázkov krajiny aktivuje oblasti mozgu spojené s empatiou a altruizmom. Naopak, sledovanie mestských scén spôsobuje prietok krvi do amygdaly súvisiacej so strachom.

„Shinrin-yoku“, japonský výraz pre „lesné kúpanie“ alebo čas strávený v lese, je tiež dôležitý pre fyzické a duševné zdravie, pretože v lesnom vzduchu vdychujete prospešné baktérie, rastlinné estery a záporné ióny.

Život v blízkosti prírody vám môže predĺžiť život

V štúdii s viac ako 100 000 ženami mali ženy, ktoré žili v blízkosti s väčším množstvom zelene, o 12 % nižšiu mieru predčasnej smrti nesúvisiacej s nehodami v porovnaní s tými, ktoré žili v blízkosti oblastí s najmenším množstvom zelene. Najmä tie prvé mali:

– o 41 % menej úmrtí na ochorenie obličiek

– O 34 % – z ochorení dýchacích ciest

– 13 % – z rakoviny

Vedci naznačili, že priaznivé účinky prírody na duševné zdravie môžu predstavovať 30 % vplyvu na dlhovekosť. Veľké množstvo zelene môže tiež ovplyvniť dĺžku života tým, že podporuje fyzickú aktivitu a sociálne zapojenie a znižuje vystavenie znečisteniu ovzdušia.

Zlepšiť sa môžu aj kognitívne funkcie. V štúdii s 2 600 deťmi vo veku 7 až 10 rokov tie, ktoré mali prístup k väčšiemu množstvu zelene, najmä v škole, mali lepšiu pamäť a boli menej nepozorné.

V tomto prípade je významná časť účinku (20 % až 65 %) spôsobená zníženým vystavením znečisteniu ovzdušia v dôsledku zelene, no existujú aj výskumy, ktoré naznačujú, že „mikrobiálny príspevok“ prírody zohráva úlohu pri vývoji mozgu.

Štúdia z roku 2014 tiež zistila, že deti navštevujúce školy v zelenších oblastiach dosiahli vyššie skóre v akademických testoch z angličtiny a matematiky. Nehovoriac o tom, že starší dospelí, ktorí trávia viac času vonku, pociťujú menej bolesti, lepšie spia a menej sa u nich znižuje funkčnosť zodpovedná za schopnosť vykonávať každodenné úlohy.

4 ďalšie výhody pobytu v prírode:

Tí, ktorí žijú v zelenšom prostredí, majú menej zdravotných ťažkostí a sú duševne zdravší. Rovnako užitočná je akákoľvek zeleň – mestské parky, polia, lesy a iné.

Prvý systematický prehľad navyše zistil, že život v zelenom prostredí bol spojený so zlepšeným duševným zdravím a znížením úmrtí zo všetkých príčin. Ak si teda môžete nájsť čo i len pár minút denne na spojenie s prírodou, prinesie vám to úžasné výhody vrátane:

– Zlepšenej pozornosti – U detí s ADHD vedie čas strávený v prírode k zlepšeniu pozornosti a vyšším skóre v testoch koncentrácie. Richard Lowe vo svojej knihe Last Child in the Woods dokonca použil termín „porucha s prírodným deficitom“ na opísanie problémov so správaním, o ktorých si myslel, že sú spojené s kratším časom stráveným vonku.

– Zvýšenej kreativity – Jedna štúdia zistila, že chôdza zvýšila kreativitu účastníkov o 81 % a po prechádzke vonku našli „najnovšie a najkvalitnejšie analógie.“

– Lepšieho účinku cvičenia – Jedna metaanalýza 10 štúdií zistila, že len päť minút vonkajšej fyzickej aktivity viedlo k výraznému zlepšeniu nálady a sebavedomia. Hladiny stresového hormónu kortizolu sa tiež znižujú, keď ľudia cvičia vonku a nie doma.

– Menej bolesti a lepšieho spánku – Starší dospelí, ktorí trávia viac času vonku, pociťujú menej bolesti, lepšie spia a menej sa im znižuje schopnosť vykonávať každodenné úlohy. Podľa výskumu publikovaného v BioPsychoSocial Medicine: „Liečivá sila prírody, vis mediatrix naturae, je tradične definovaná ako vnútorná liečebná reakcia určená na obnovenie zdravia.

Takmer pred storočím známy biológ Sir John Arthur Thomson poskytol dodatočnú interpretáciu slova „príroda“ v kontexte vis medicatrix, pričom ju definoval ako prirodzené vonkajšie prostredie, ktoré nie je vytvorené človekom. Tvrdil, že liečivá sila prírody pramení aj z vedomého kontaktu s jej živými a neživými prvkami.

„… S globálnymi problémami životného prostredia, rýchlou expanziou miest a krízou duševného zdravia bude mať znížený kontakt s prírodou následky na ľudské zdravie a samotnú planétu.“

Dokonca aj krátke „útočisko v prírode“ môže poskytnúť fyzické a duševné zotavenie Štúdia publikovaná v International Journal of Environmental Research and Public Health (IJERPH) tiež zdôrazňuje potrebu mestského ústupu vo forme prístupu k otvoreným priestorom. Výskumníci vysvetlili: „Pribúda vedeckých dôkazov, že otvorené priestory s prírodnými alebo kultivovanými prvkami, ako sú zelené plochy, poskytujú príležitosti na regeneráciu.

Početné štúdie ukázali, že vystavenie skutočným alebo simulovaným zeleným priestranstvám a nie mestskému vonkajšiemu prostrediu, má pozitívny vplyv na náladu, sebaúctu a stres a depresiu, o ktorých sa hovorí a môže pomôcť pri zotavovaní sa z duševného stresu a únavy pozornosti.

Štúdia sa zamerala na sympatický a parasympatický nervový systém, ktoré sa vyrovnávajú so stresom tak, že iniciujú reakciu „bojuj alebo uteč“ alebo zvyšujú fyziologický pokoj. Študenti nosili senzory na sledovanie srdcovej frekvencie a ďalších funkcií, potom si prezerali fotografie zelene alebo mestských priestorov. Fotografie boli zobrazené pred aj po tom, ako vyriešili zložité matematické úlohy určené na zvýšenie úrovne stresu.

Keď sa po matematickom teste ukázali fotografie zelených plôch, aktivoval sa parasympatický nervový systém a znížil sa tep. Vedci dospeli k záveru: „Táto štúdia ukazuje, že päť minút sledovania mestskej krajiny môže pomôcť vyrovnať sa so stresom, o čom svedčí zvýšená parasympatická aktivita. Tieto výsledky posilňujú a prehlbujú rastúcu základňu dôkazov o zdravotných výhodách chôdze v prírode. Súčasné zistenia poukazujú najmä na dôležitosť vizuálneho prístupu k zeleným plochám pre obnovu.“

Urobte z prírody súčasť vášho dňa. Ak je to možné, snažte sa každý deň tráviť čas v prírode: prejdite sa vonku okolo stromov, starajte sa o záhradu alebo obedujte vonku v mestskom parku. Keď vám to čas dovolí, skúste sa ponoriť ešte hlbšie do prírody pri turistike v prírodnej rezervácii, plavbe na kanoe po rieke alebo dokonca víkendovom kempovaní vonku.

Vaše telo môže diktovať, koľko prirodzenosti potrebujete, aby ste sa cítili plne nabití energiou, takže sa ho snažte počúvať. Aj malá dávka je lepšia ako nič a ak nemôžete ísť von, aj prezeranie fotografií či videí vám môže pomôcť vyrovnať sa so stresom.

Môžete tiež použiť techniky emočnej slobody (EFT) na zmiernenie stresu z mestského života. Tie môžu byť užitočné najmä vtedy, ak sa cítite „v pasci“, a keď si ich osvojíte, môžete ich robiť v prírode, aby ste umocnili liečivé účinky…

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info

Páčilo sa? Zdieľajte:

Ďalšie články z tejto kategórie