Kategórie

Naši partneri





Flag Counter

Vystavenie herbicídom na báze glyfosátu zvyšuje riziko vzniku hodgkinského lymfómu

Vedecká metaanalýza karcinogénneho potenciálu glyfosátových herbicídov zistila, že ľudia s vysokou expozíciou herbicídom mali o 41 % zvýšené riziko vzniku non-Hodgkinovho lymfómu (NHL). Výsledky získané piatimi americkými vedcami sú v rozpore s hodnotením US EPA, že neboli zistené žiadne problémy s rakovinou.

Článok bol publikovaný vo vedeckom časopise Mutation Research, ktorého šéfredaktorom je toxikológ EPA David DeMarini. Traja z autorov štúdie boli členmi vedeckého poradného panelu EPA pre glyfosát, ktorý verejne uviedol, že EPA nedodržiava dobré vedecké postupy pri hodnotení glyfosátu.

Autori vo svojom článku uvádzajú: „Všetky doteraz vykonané metaanalýzy, vrátane našej vlastnej, konzistentne uvádzajú rovnakú kľúčovú skutočnosť: expozícia glyfosátu, konkrétnejšie glyfosátovým herbicídom, je spojená so štatisticky významným zvýšeným rizikom NHL.“

Dospeli k záveru: „Celkový súbor dôkazov z tu prezentovaných štúdií na ľuďoch, zvieratách a mechanizme podporuje karcinogénny potenciál glyfosátu prostredníctvom NHL. Vzhľadom na to, že ľudia sú vystavení zmesiam obsahujúcim adjuvanty, o ktorých je známe, že spôsobujú synergické toxické účinky in vitro, mali by sa vykonať budúce štúdie glyfosátových herbicídov na pokusných zvieratách.

Metaanalýza zahŕňa najnovšiu aktualizáciu štúdie poľnohospodárskeho zdravia (AHS) z roku 2018.

Korporácia Bayer/Monsanto sa vo svojom súdnom spore v USA vo veľkej miere spolieha na štúdiu AHS, aby tvrdila, že neexistuje žiadna súvislosť medzi expozíciou glyfosátovému herbicídu a NHL. Toto tvrdenie je v súlade so zistením žiadneho účinku glyfosátu (ako NHL) v predtým publikovaných správach o štúdii AHS.

Autori novej metaanalýzy však poznamenávajú, že výsledky predchádzajúcich analýz boli skreslené zahrnutím ľudí s veľmi nízkou expozíciou, čo môže znížiť riziko. Keď sa jednotlivci s vysokou expozíciou študujú nezávisle, nájde sa spojenie medzi glyfosátovými herbicídmi a NHL.

Výskum: Luoping Zhang, Iemaan Rana, Emanuela Taioli, Rachel Shaffer, Liana Sheppard. „Vystavenie herbicídom na báze glyfosátu a riziko non-Hodgkinovho lymfómu: metaanalýza a podporné dôkazy.“ Journal of Mutation Research.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1383574218300887?mc_cid=23c18e62e7&mc_eid=ff8c3a64ef

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info

Páčilo sa? Zdieľajte:

Ďalšie články z tejto kategórie