Kategórie

Naši partneri





Flag Counter

Existovala aj štvrtá veľká pyramída v Gíze?

Predpokladá sa, že na náhornej plošine v Gíze v Egypte boli postavené tri veľké pyramídy – Cheops (Khufu), Khafre (Khafre) a Mikerin (Menkaure). Existuje však veľmi zvláštny príbeh, že pri nich kedysi stála ďalšia veľká pyramída. Navyše bola na svojom mieste asi pred 300 rokmi. A potom niekam zmizla. Teraz o tom existujú rôzne hypotézy s rôznym stupňom pravdepodobnosti.

V roku 1700 dánsky prieskumník Frederik Nordern cestoval do Egypta a videl štyri veľké pyramídy na náhornej plošine v Gíze. A dokonca ich nakreslil a neskôr publikoval svoje príbehy a náčrty o Egypte v knihe „Egyptian Journey to Nubia“. Nordern o pyramídach napísal: „Sú štyri, ktoré priťahujú pozornosť zvedavcov,“ a opísal, že štvrtá sa líši od prvých troch tým, že má tmavú farbu a je vyrobená z materiálu podobného čiernej žule. Kvôli tomu sa štvrtá pyramída často nazýva aj čierna pyramída.

Oficiálni historici kategoricky odmietajú možnosť štvrtej veľkej pyramídy v Gíze. Jednohlasne tvrdia, že Nordern si jednoducho pomýlil jednu z malých satelitných pyramíd stojacich blízko pyramídy Mykerinus so štvrtou veľkou pyramídou. Je však mimoriadne pochybné, že je to tak. Koniec koncov, všetky tieto tri malé pyramídy pozostávajú z obyčajných blokov pieskovca a nie sú takmer čierne alebo tmavé. A všetky tri sú rovnako veľké, takže ak si Nordern pomýlil jednu z nich so štvrtou veľkou pyramídou, prečo ignoroval ďalšie dve? Tiež podobné satelitné pyramídy stoja blízko Cheopsovej pyramídy, no Nordern ich nepočítal.

Mimochodom, v minulých storočiach boli v Európe oveľa podivnejšie kresby pyramíd v Gíze, ktoré zobrazovali štyri pyramídy alebo ešte oveľa viac. Jeden z nich dokonca zobrazuje rieku Níl pretekajúcu medzi pyramídami. Všetky tieto podivné kresby sa však dajú ľahko vysvetliť: nenakreslili ich samotní očití svedkovia, ale na základe príbehov očitých svedkov alebo vo všeobecnosti na základe príbehov tých, ktorí počúvali niekoho, kto komunikoval s niekým, kto kedysi stretol cestovateľa vracajúceho sa z Egypta. Ale Nordern sám bol v Egypte a sám nakreslil tieto pyramídy. Načrtol a opísal aj mnoho ďalších egyptských vecí, vrátane ľudí, faraónskych pamiatok, architektúry, inštalácií, máp atď. A nebolo tam nič nepravdepodobné alebo fiktívne. Štvrtú pyramídu si teda veľmi pravdepodobne nevymyslel, ale v skutočnosti existovala. Súdiac podľa Nordernovho nákresu, štvrtá pyramída sa nachádzala v určitej vzdialenosti od troch pyramíd, ale na jej predpokladanom mieste sa nenašli žiadne známky toho, žeby tam kedysi stála nejaká veľká stavba.

Existujú verzie, že štvrtú pyramídu jednoducho rozobrali kúsok po kúsku krátko po tom, čo ju Nordern pozoroval. S najväčšou pravdepodobnosťou bola menšia ako tri veľké pyramídy a jej čierne žulové bloky mali pre miestnych staviteľov veľkú hodnotu. Prečo to nevyriešili skôr? Možno to bola len náhoda, možno tam kedysi stálo ešte viac pyramíd a všetky sa postupne rozoberali a potom prišla na rad táto. Počet obyvateľov rástol, ľudia potrebovali domy a v Egypte boli problémy s dostupným kameňom. V Egypte je skutočne veľa ruín rôznych starovekých stavieb, ktoré boli kedysi pyramídami alebo chrámami. Miestni obyvatelia ich jednoducho rozobrali kameň po kameni, storočie po storočí. V 19. storočí by možno prišlo aj na veľké pyramídy, ale kamene tam boli príliš veľké a ťažké a v tom čase sa spoločnosť stala vzdelanejšou a začala si vážiť starožitnosti. Ale to všetko sú, samozrejme, len teórie…

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info

Páčilo sa? Zdieľajte:

Ďalšie články z tejto kategórie