Kategórie

Naši partneri





Flag Counter

Komunikácia medzi ľuďmi na svete v sne – začiatok novej éry komunikácie

8. októbra REMspace, startup, ktorý sa špecializuje na štúdium vedomých snov a zlepšenie kvality spánku, urobil historické vyhlásenie. Pravdepodobne prvýkrát bolo experimentálne potvrdené, že si dvaja ľudia mohli vymieňať správy počas spánku. Tento revolučný experiment, ktorý sa uskutočnil 24. septembra, bol predstavený v animovanom videu s názvom „Prvá komunikácia v spánku“.

Vedomé snívanie je stav, keď si človek uvedomuje, že sníva, môže kontrolovať jeho obsah a všetko si pamätá. REMspace ukázali, že vedomé sny otvárajú ľudstvu nové obzory komunikácie a možnosti. Inšpirovaný filmom Christophera Nolana Inception, kde postavy navzájom interagujú vo svete snov, vedci dokázali prvýkrát uviesť túto zápletku do reality.

Priebeh experimentu

Experiment bol starostlivo organizovaný. Dvaja účastníci sa nachádzali v rôznych domoch a používali špeciálne navrhnuté vybavenie REMspace vrátane servera, hardvéru, Wi-Fi a senzorov. Bola monitorovaná ich mozgová aktivita a akonáhle jeden z účastníkov vstúpil do stavu vedomého sna, systém vygeneroval náhodné slovo a preniesol ho cez slúchadlá. Prvý účastník „vyslovil“ toto slovo v spánku a systém ho zaznamenal.

Keď aj druhý účastník dosiahol stav vedomého snívania, slovo, ktoré vyslovil prvý, sa prenieslo na neho. Po prebudení druhý účastník slovo zopakoval v reálnom svete, čím potvrdil úspešnosť experimentu.

Vyhliadky na nové technológie

Tento prielom otvára dvere nespočetnému množstvu komerčných aplikácií. Zakladateľ REMspace Michail Raduga povedal, že lucidné sny sa po umelej inteligencii stanú ďalším veľkým odvetvím. Možnosti využitia tejto technológie sú obrovské: od vytvárania živých snov cez poriadok až po liečbu depresie a psychickej traumy. REMspace predpovedá, že v budúcnosti by sa lucidné sny mohli stať súčasťou vzdelávacieho procesu, čo ľuďom umožní učiť sa a zapamätať si informácie vo svojich snoch.

Dnes sa komunikácia v sne stala realitou a zajtra sa táto technológia môže stať neoddeliteľnou súčasťou života..

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info

Páčilo sa? Zdieľajte:

Ďalšie články z tejto kategórie